,,V rámci letošního roku směřujeme ke 47 pozicím," říká Tomáš Faust, RPO Account Director

RPO

Nenechte si ujít rozhovor s kolegou Tomášem Faustem, který momentálně pomáhá s náborem v Solar Turbines. Dozvíte se, jakým výzvám v náboru pro Solar čelí, jak dlouho trvá obsadit jednu pozici i kolik pozic se jeho týmu podařilo obsadit od začátku tohoto roku.

Tome, ty jsi se zapojil do náboru pro Solar Turbines. Setkáváš se tam spolu s kolegy s nějakými specifickými výzvami, se kterými se musíte poprat? 

Stejně jako každá společnost, i Solar Turbines má svá specifika. Nenapadá mě ale nic, co by nás nějak zásadně překvapilo. Výzvou občas může být hodně intenzivní mezinárodní prostředí a spolupráce napříč časovými pásmy, nebo například velmi specifické požadavky na kandidáty – firma přece jen působí v odvětví, které minimálně v Praze nemá silnou tradici, a často hledáme opravdu jehly v kupce sena. 


Kolik vás na projektu pracuje a jak dlouho trvá průměrně uzavření jedné pozice ? 

Na projektu aktuálně působím se dvěma dalšími kolegyněmi – Káťou v roli Recruiterky a Bárou, která nás podporuje z role Recruitment Coordinator. Průměrně se pohybujeme na 50 dnech do nabídky, ale je to opravdu hodně variabilní – někde nám stačí 14 dní, některé pozice se naopak mohou „táhnout“ déle. 


Můžeš se podělit o nějaký konkrétní příklad úspěšného obsazení kandidáta, které ti v rámci projektu v Solaru udělalo obvzlášť radost? 

Radost mám, bez přehánění, z každého obsazeného kandidáta, největší mi ale rozhodně udělal jeden seniorní inženýr, kterého jsme do společnosti doporučili už v minulosti jako externí dodavatel – tenkrát to nedopadlo, ale podařilo se nám k němu vrátit a on skutečně získal své vysněné místo v Solaru. 


Kolik rolí nyní obsazujete? 

V rámci letošního roku směřujeme ke 47 pozicím, převážně v oblasti Engineeringu a Supply Chainu, ale vesměs napříč celou organizační strukturou. Vedle toho se zároveň snažíme vypomáhat internímu týmu s operativním nákupem mimo náš projekt, když to kapacity dovolí. 


Jaké specifické dovednosti nebo kvalifikace jsou nejvíce žádané u kandidátů pro Solar Turbines? 

Společnost je výrobcem plynových turbín, proto je rozhodně největší výhodou pro kandidáty jakákoliv pracovní či studijní zkušenost s tímto nebo blízkým oborem – těch ale v Česku tolik není. Po osobnostní stránce bych pak řekl, že je kladen obrovský důraz na chuť a ochotu se rozvíjet a učit. Ve firmě je mnoho dlouhodobých zaměstnanců, kteří v Solar Turbines pracují 10, 15, nebo dokonce více než 20 let. Troufám si říct, že to stojí na jejich schopnosti neustále hledat nové výzvy, i když pracují v rámci jedné velké organizace.

 
Jaký druh nástrojů nebo metodologií používáte nejčastěji při výběru kandidátů pro tento projekt? 

Využíváme prakticky všechny možnosti, jak ulovit vhodné kandidáty. Inzercí dokážeme pokrýt pár jednodušších pozic, ale většina výsledků naší práce vychází z aktivního sourcingu a oslovování kandidátů, primárně na LinkedInu.

 
Jak probíhá tvá spolupráce s týmem ze Solaru? Chodíš k nim do kanceláře a setkáváte se osobně, nebo pracuješ spíše z kanceláře GoodCallu a s klienty jsi ve spojení online? 

Solar sám o sobě je velmi dobře nastavený na dálkovou spolupráci, nicméně obecně drží hybridní politiku 3 dní v kanceláři a dvou na home-officu. Snažím se tedy držet zhruba tohoto módu, kdy 3 dny jsem právě v Solaru, zbylé dva standardně trávím v GoodCall kanceláři nebo doma. Vzhledem ke spolupráci s týmy z hodně rozdílných časových pásem, ale obecně přizpůsobuju pracovní dobu potřebám na straně kandidátů a hiring managerů. 

 
Můžeš s námi sdílet nějaké insighty nebo trendy, které aktuálně pozoruješ na trhu práce? 

Možná je to jen pocit nebo specifikum Solar Turbines, ale mám pocit, že inzerce, kterou jsem posledních pár let považoval za vesměs mrtvý zdroj, začíná opět nabírat na síle. Vedle toho nevím, jak moc jde o trendy a jak moc jen o buzzwords, ale asi každou firmou hýbou témata diverzity, skill-based náboru a samozřejmě umělá inteligence.